En nättidning om hälsa och välbefinnande för oss som levt ett tag

3 december 2018

3 december 2018

Våra känsliga ögon riskerar med åren att drabbas av olika problem. Två av de vanligaste är makuladegeneration, (åldersförändringar gula fläcken), förkortat AMD och gråstarr. På båda områdena finns vissa möjligheter till behandling idag, men samtidigt söker forskarna efter fler och mer effektiva metoder.

AMD uppträder i två olika former – torr och våt. För den våta formen finns idag behandling om patienten söker vård i tid. Men att hitta medicinsk behandling för den torra formen, som drabbar betydligt fler – nära 90 procent av dem som får AMD – har visat sig vara en betydligt svårare nöt att knäcka. Anders Kvanta är en av de forskare som arbetar på detta. Han är övertygad om att den stamcellsforskning han arbetar med är en väg att gå, men samtidigt att det kommer att ta tid att nå fram till en behandlingsmetod. Läs mer under rubriken Framtiden längre bort än vi önskar.

Gråstarr kan opereras idag och det görs i stor omfattning – mer än 120 000 operationer görs varje år i Sverige. Men även här pågår forskning kring fler och mer effektiva metoder. Det är också klarlagt att vi själva genom våra levnadsvanor kan påverka riskerna att drabbas av gråstarr. Läs mer under rubriken Kroppen försvarar sig – vi kan hjälpa till.

Yvonne Busk

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Utvecklad av Webbyrå Websoluto