En nättidning om hälsa och välbefinnande för oss som levt ett tag

3 september 2018

3 september 2018

Tänk Japan och bilder dyker upp på landskap, kläder, hus, skrivtecken och annat som skiljer sig mycket från den svenska miljön. Men det finns likheter också. Inte minst när det gäller situationen för äldre. I Japan lever man längst i världen och Sverige följer nära efter. I takt med att Japans gamla tradition, att äldre tas om hand av den yngre generationen, har luckrats upp har samhällets insatser blivit fler. Länge har det funnits ett utbyte mellan Japan och Sverige kring till exempel hur äldreomsorg och äldreboenden utformats.

Gunnel Bergström arbetar som utländsk lektor i svenska vid universitetet i Osaka. Många av hennes studenter har valt svenska, inte bara av intresse för språket utan också för att de är nyfikna på svensk livsstil och den svenska välfärden. En uppgift hon gett sina studenter är att intervjua äldre släktingar om hur det är att vara äldre i Japan.

Läs om Gunnels eget möte med Japan och några av de intervjuer hennes studenter gjort under rubriken Våra bilder av varandra.

Els-Marie Anbäcken är lektor och docent i äldreinriktat socialt arbete, vid Mälardalens högskola. Hon är född och uppvuxen i Japan, talar japanska och har därmed ett dubbelt perspektiv som kommit till uttryck i hennes forskning. Hennes doktorsavhandling handlade om japansk äldreomsorg. Läs mer under rubriken I Sverige pratar vi väder – i Japan mat.

Kersti Bergold är aktuell senior filosof. Hon skriver den här gången om arkitektur. Vårt behov av fungerande boendemiljöer är stort men ges inga svar i de oftast säljinriktade visioner, med färglada skisser, som presenterar planerade byggprojekt.

Yvonne Busk

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Utvecklad av Webbyrå Websoluto