En nättidning om hälsa och välbefinnande för oss som levt ett tag

Att hitta den läkande kraften inom oss

Hallå! ropar kroppen. Den signalerar vad vi behöver, men får ofta inte gehör i våra stressade sinnen. Yoga är ett sätt att stanna upp och lyssna in sin kropp, anser Ylva Hegardt, MediYogainstruktör som arbetar speciellt med seniorgrupper. MediYoga kopplar samman yoga med traditionell vård och forskning.

Ylva Hegardt har en yrkesbakgrund som fysioterapeut, men är pensionär sedan 2011. Det var efter sin pensionering som hon utbildade sig till MediYoga-instruktör. Under de tre senaste åren har hon arbetat med Senioryoga.

– Jag startade med det för att jag är senior själv och vet vad åren innebär i form av kroppsliga förändringar. Jag har också själv tidigare hållit på med Kundaliniyoga och MediYoga är egentligen en utveckling från den formen.

Som pensionär har hon möjlighet att ha kurser på dagtid, vilket passar många äldre. Att speciellt rikta sig till de som är 60+ är också ett sätt att uppmuntra dem som är lite äldre att vilja och våga prova yoga.

– Jag vänder mig inte bara till äldre, men jag vill inkludera dem, säger hon.

Vi fastnar i mönster som inte är så lätta att bryta. Kroppen har lärt sig att möta världen på ett visst sätt och som äldre har man hunnit utveckla felaktiga andnings- och rörelsemönster som kan skapa obalans och smärta.

Ylva Hegardt

– Det har jag också sett i mitt arbete som fysioterapeut. Kroppen gör vad den kan för att ropa på oss, men tankar och stress gör att vi inte lyssnar. Redan i 50-60-årsåldern kan vi känna att kroppen förändras. Man kanske tänker att det är som det är och saknar tilltro till att det går att förändra. Yogan får oss att stanna upp och ger lugn och ro i sinnet. Den får många att röra sig på ett sätt som de inte trodde att de kunde, säger Ylva.

MediYoga är en väldigt mjuk och lugn form, som inte innehåller så ”strapatsrika” rörelser, utan sådana som alla kan göra. En del gör dem sittande på en stol. Andningen och andningsträningen är en mycket viktig del. Den som har varit van att stressa bär ofta med sig en stressad andning, även när livet inte längre har så högt tempo.

– Ingen som kommer till en MediYoga-grupp behöver känna att ”jag kan inte det här”, eller att de ska prestera något. Alla är i sig själva och sneglar inte på andra. Men ändå är det mycket värdefullt att göra detta i grupp. Att våga tillsammans stärker var och en. Jag har sett att deltagarna öppnar sig och pratar med varandra efteråt.

– Jag har själv problem med rygg och knän och känner att jag mår bättre av yoga. Man förändras på många sätt och alltid till det bättre. Inte minst innebär yoga en mental förändring – ett annat sätt att möta världen. Man står lite lugnare i det som är, säger hon.

Göran Boll, som grundade MediYoga på 90-talet, hade från början tanken att koppla ihop yoga med den traditionella vården. Det har lyckats och betytt mycket, anser Ylva.

– Alla vi som har en medicinsk bakgrund är tränade i det vetenskapliga. Det har ibland varit något av en hämsko som har gjort att yoga betraktats lite som flum. Men med den ingång och koppling till vården, och forskningen som MediYoga har, går perspektiven ihop plötsligt. Det är spännande, säger hon.

Vad utmärker MediYoga?

Det finns många olika former av yoga – i hela världen ca 300. Begreppsförvirringen är stor och någon övergripande reglering av yoga finns inte.

Pär Krutzén, ansvarig för MediYoga i Sverige betonar att det som kännetecknar just den formen, till skillnad från de flesta andra, är att den är noga definierad och reglera som terapeutisk yoga.

Han beskriver den utifrån tre nyckelbegrepp; ingredienser, recept och dosering. Andningen är en central ingrediens och röd tråd. Den utgör en förbindelse mellan kropp och psyke och mellan det centrala och perifera nervsystemet. De rörelser som ingår, i form av olika positioner, syftar också till att träna andningen och ska koordineras med den. Receptet är själva yogapassen som innehåller andningsträning, fysiska rörelser, vila och meditation. Dosering är viktigt för att skapa effekt och handlar om att hitta en nivå för daglig träning.

Pär Krutzén

– Man behöver inte gå igenom ett helt pass varje dag, men det är viktigt att göra nånting varje dag. Vill man bygga upp en fysisk eller mental styrka är det en liten dos varje dag som skapar förändring, säger Pär.

MediYoga är också ett företag som anordnar kurser, öppna för alla, och utbildningar för människor som arbetar i vården. Vårdpersonal som utbildar sig till MediYoga-instruktörer använder ofta detta som ett komplement i sin verksamhet sedan. Nu finns en lång lista på vårdinrättningar som tagit in MediYoga i verksamheten, från stora sjukhus till vårdcentraler och fysioterapimottagningen. På Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuds till exempel alla cancerpatienter som skrivs in på onkologen MediYoga, liksom hjärtpatienter på Danderyds sjukhus.

– Personer som haft en hjärtinfarkt drabbas ofta av rörelserädsla för att de tror att fysisk aktivitet kan orsaka en ny infarkt. Med MediYoga får de möjlighet att känna in sin kropp och vad den klarar, förklarar Pär.

Han påpekar att MediYoga inte är en behandling som botar sjukdomar, utan en metod för att bygga upp kroppens egna salutogena egenskaper, alltså de faktorer som stärker hälsan. Därför är den användbar för många olika patientkategorier. Det finns vårdcentraler som har rullande grupper dit läkare remitterar patienter med olika diagnoser, men mycket handlar om livsstilssjukdomar, utbrändhet till exempel.

– Vi kan arbeta med sängliggande, sittande eller fullt rörliga patienter. Och den som är fullt frisk kan få hjälp till större medvetenhet, lugn och harmoni, säger han.

Företaget har också nära samarbete med forskare som arbetar med studier kring MediYogans effekter. Studier som genomförts har bland annat varit inriktade på patienter med ospecifika ryggproblem, stress, stroke, högt blodtryck och sömnstörningar. För närvarande pågår omfattande forskning kring MediYogas påverkan på personer med förmaksflimmer och hjärtsvikt vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, Linköpings universitet och Danderyds sjukhus.

Just nu utvecklar MediYoga en forskningskommitté som ska hjälpa dem som vill forska på området med tydliga ramverk för studien.

Text: Yvonne Busk Genrebilder: Mostphotos

För mer info: http://sv.mediyoga.com/

 MediYoga bör inte förväxlas med medicinsk yoga, som är en beteckning som används på en rad olika yogaformer.

För mer info om olika yogaformer:

 http://www.hemtrevligt.se/icakuriren/artiklar/kropp-sjal/20121030/yogaguide-vilken-yogaform-passar-dig/

http://alltomyoga.se/category/yogaformer/

 

 

 

 

 

 

 

 

Ett svar to “Att hitta den läkande kraften inom oss”

  1. Elisabeth Nilsson skriver:

    Tack för tipset
    Intressant Kanske något att satsa på

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Utvecklad av Webbyrå Websoluto