En nättidning om hälsa och välbefinnande för oss som levt ett tag

En bok att tala om

En insikt om livets skörhet och styrka vill Lars Björklund förmedla med dikt- och fotoboken Det är aldrig efteråt. Boken är också tänkt att vara utgångspunkt för samtalsgrupper. En studiehandledning är framtagen av studieförbundet Sensus.

Lars Björklund

Lars Björklund är författare, föreläsare, kaplan på Sigtunastiftelsen och har arbetat som sjukhuspräst.

– Bilder kan ses som en form av poesi. Jag har länge tänkt och drömt om att göra en bok med dikt och bild i samspel. I mötet med Hans Hartman fann jag den fotograf som jag kände stämde med mig, säger han.

Hans Hartman är fotograf och även han präst. I ett år har de samarbetat kring boken. Ibland var texten, ibland bilden, utgångspunkt.

– När jag läste Lars dikter väckte de känslor som jag försökt fånga med några ledord. Sedan greppade jag kameran och tog ett antal bilder. Fyra-fem av dem presenterade jag för Lars och vi valde tillsammans. Ibland har vi i stället startat med en bild och Lars har skrivit dikten sedan. I vår bok har dikten och bilden samma status. De fungerar var för sig och lever sida vid sida i dialog med varandra, säger Hans.

Bilderna i boken är svartvita, något som han tycker är viktigt.

– De utmanar fantasin. Svartvita bilder är ”radioteater”, säger han.

På studieförbundet Sensus vill man uppmuntra människor att starta samtalsgrupper eller studiecirklar kring boken och har därför tagit fram en studiehandledning som omfattar sju tillfällen.

– Vi har gjort det för att vi tycker att boken tar upp viktiga existentiella frågor som många ställer sig när man levt ett antal decennier. Det är skönt att dela sådana funderingar med andra och vi vill underlätta samtal om livsfrågor. Varken dikter eller bilder är entydiga och därför är det viktigt med fler ögon, temperament och erfarenhetsbaser, säger Kerstin Selén, nationell verksamhetsutvecklare på Sensus.

Hennes erfarenhet är att samtal som tar avstamp i text och bild ofta blir väldigt bra. Studiehandledningen föreslår en rad olika sätt att närma sig bokens innehåll, bland annat högläsning av dikter, vilket innebär att tempo, klang och alliterationer blir extra tydliga.

– De som går in i samtalsgrupper av det här slaget är intresserade av dikt och bild och öppna för att lyssna på andra. Det blir väldigt koncentrerat om man högläser en dikt och alla har hört samma sak, säger hon.

Tiden är ett återkommande tema i boken och Lars Björklund tror att det faktum att äldre människor tänker mycket kring tid har att göra att man fått ”närkontakt” med slutet av livet.

– Dels får vi det genom våra egna kroppar, men inte minst genom det som händer med vänner och släktingar runt omkring oss. I början av livet är livets slut oändligt fjärran. Nu påminns vi nästan dagligen om att slutet finns. Vad gör vi då av den tid vi har kvar?

Text: Yvonne Busk

Dikten som gett boken dess titel:

Det går aldrig

att hålla kvar

det är alltid över

 

Mina händer fylls

av det

som kommer

inte

av det som var

 

Det är aldrig

efteråt

det är alltid i början

 

Lars Björklund skriver krönikor för Seniorhälsa.se. Du hittar dem under fliken Seniora Filosofer.

Boken Det är aldrig efteråt är utgiven av Libris förlag, i augusti 2017

Länk till studiehandledning: http://www.ordbruket.se/detaralltid_samtalshandledning.pdf

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Utvecklad av Webbyrå Websoluto