En nättidning om hälsa och välbefinnande för oss som levt ett tag

Investera på barnbarnskontot

 

En mormor eller farfar som bara finns där och tar sig tid. Barnbarnet som kommer in i vardagen med nya impulser. Relationen mellan mor- och farföräldrar och deras barnbarn kan vara ömsesidigt mycket värdefull. Det är något vi inte ska missa i vår aktivitetsfyllda seniortillvaro, tycker Erik Sidenbladh, författare, journalist och aktuell med boken Hjälp, vi har fått barnbarn.

Han är farfar och morfar till sex barnbarn och hade själv när han var barn en nära relation till sin mormor. I boken resonerar han utifrån sina egna erfarenheter, men den innehåller också intervjuer med andra mor- och farföräldrar som bidrar med en rad olika infallsvinklar.

Titeln Hjälp, vi har fått barnbarn kan ge intryck av att kaos bryter ut när barnbarnen gör entré. Det är absolut inte vad boken förmedlar. Men den rymmer reflektioner kring såväl enkla och positiva som mer komplicerade barnbarnsrelationer.

– De är som livet självt inte alltid till hundra procent som man vill ha dem, säger Erik.

Erik Sidenbladh Foto: Stefan Tell

Erik Sidenbladh
Foto: Stefan Tell

När han började arbetet med boken märkte han till sin förvåning att detta är ett tämligen outforskat ämne i Sverige.

– Först försökte jag hitta några professionella experter på området, men det lyckades inte. Då tänkte jag att finns det några som är experter så är det mor- och farföräldrarna själva. Därför bestämde jag mig för att göra intervjuer med bekanta och bekantas bekanta i stället. Jag sökte människor som hade funderat kring sin relation till barnbarnen och som tillsammans kunde ge en så bred bild som möjligt, berättar han.

De som intervjuats bor i städer och på landsbygden, lever ensamma eller i en parrelation, har tät eller mindre tät kontakt med sina barnbarn, friktionsfri eller något problematisk relation till sina egna barn. Kort sagt tonar en mycket mångfasetterad bild fram av dagens mor- och farföräldrar.

– Det finns så många sätt att vara mormor och farmor, morfar och farfar på idag. Och de allra flesta är bra, säger Erik.

Olika är ett centralt begrepp i hans bok. Mormor och morfars hem är olikt barnbarnets vanliga hem. Där råder andra regler och en annan stämning. Där finns kanske en annan sorts möbler, maträtter och vanor. Det bidrar till att barn får upp ögonen för att människor lever olika – är olika. Barn är också olika och farfar är inte samma farfar ihop med alla sina barnbarn. En mormor kan ha all tid i världen för sina barnbarn, medan en annan mormor fortfarande är mitt i ett krävande arbetsliv. Några bor nära barnbarnen och kan hämta på dagis var och varannan dag. Andra kanske har sina barnbarn på en annan kontinent och är hänvisad till att träffa dem under någon semestervecka.

Yttre omständigheter spelar givetvis roll, men Erik förespråkar att man ändå, utifrån de förutsättningar som råder, investerar i barnbarnsrelationen.

– Relationer är som ett bankkonto, säger han. Man måste sätta in något om det ska bli något. Om inte annat finns det rent själviska skäl att göra det. Jag tror att vi mår väldigt bra av att ta hand om barnbarn och att det leder till ett bättre liv och överlevnad. Många har husdjur, men det är minst lika nyttigt att gå ut i parken med barnbarn. Man kan också behöva nya impulser som pensionär. Det kan man få via barnbarnen.

Tid, närvaro och intresse är kloka investeringar på kontot, anser han. Det är det värdefullaste ett barn kan få av den äldre generationen och mycket viktigare än presenter. Och tiden man tillbringar tillsammans behöver inte alltid fyllas av aktiviteter. Ibland kan det räcka gott, och vara vilsamt för dagens barn, att bara vara. Ett annat handfast råd är att ta chansen att träffa barnbarnen så fort tillfälle ges. Om barnen ringer och undrar om man kan ställa upp – gör det! Barn växer fort och plötsligt finns inte det behovet längre. Men om en god relation byggts upp från början vill barnbarnen fortsätta att träffas när de blir äldre och bestämmer själva.

Hur mellangenerationen – de egna barnen – agerar har givetvis stor betydelse för hur kontakten med barnbarnen utvecklas. Därför uppehåller sig boken en del kring hur också den relationen kan vårdas när barnbarn kommit in i bilden.

Ställ upp men lägg dig inte i! Det är det första rådet. Kanske har man inte riktigt samma uppfattning som sina barn om vilka regler som bör gälla. Man gör klokt i att inte försöka ändra på dem i barnets hem. Däremot kan andra mycket väl gälla i det egna hemmet. Att vårda relationen till svärsöner och svärdöttrar är också viktigt, speciellt om det skulle uppstå problem i barnens relation, anser Erik.

Vi behöver reflektera över vår roll som mor- farföräldrar, tycker han. Och han hoppas att boken ska de näring till sådana tankar.

– Jag hör ganska ofta från människor i min generation kommentarer som att ”mina barn bara kräver att jag ska ställa upp”, alternativt ”mina barn bryr sig inte om ifall jag finns eller inte”. Det finns alltså ofta lite friktioner i kontakten med barnen, utan att de behöver leda till stora problem. Sedan finns det människor som av olika skäl har det svårt i sin barnbarnsrelation. Men jag vill gärna betona att man aldrig ska känna att det är kört. Det kan komma nya situationer. Barnen blir större. Familjen kanske flyttar närmare. Det perspektivet gör man klokt i att ha med sig, säger Erik.

Text: Yvonne Busk Bilder Mostphotos

Hjälp, vi har fått barnbarn är utgiven på Bonnier Fakta 2016

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Utvecklad av Webbyrå Websoluto