En nättidning om hälsa och välbefinnande för oss som levt ett tag

Jakten på fulländad hälsa

Hur blir livet om vi alltid strävar efter att bli den bästa versionen av oss själva? Om allt – inklusive hälsan – ska optimeras? Frågan tas upp i radioprogrammet Kropp och själ i veckan.

– Vårt jobb är att diskutera och ställa frågor, säger programledare Ulrika Hjalmarson Neideman.

Vi träffas på bokmässan i Göteborg. Hon är där för att spela in kommande veckas program. Det har titeln ”Är du optimerad lilla vän?” och är samtidigt en av mässans programpunkter. Vi börjar vårt samtal där – i frågan om hur man ska se på att många människor jagar efter en fulländad hälsa.

På senare år har kunskapsnivån kring vilka faktorer som påverkar vår hälsa ökat mycket, speciellt kring hur man själv kan agera för att stärka den. Informationsflödet är stort och människor kan lätt börja tänka att det finns ett ”rätt” sätt som man kan använda för att bli stark, frisk och leva i hundra år, menar Ulrika.

 

Ulrika Hjalmarson Neideman

– Ett hälsosamt liv, eller en strävan att uppfylla sina drömmar, är naturligtvis i grunden positivt. På gruppnivå rör vi oss för lite, äter för mycket och fel. Samtidigt finns det människor som går helt upp i att de ska vara så starka och friska det någonsin går. Optimeringen har inga gränser. Problemet blir när man blir sjuk och inte orkar. Eller när annat i livet kräver tid och uppmärksamhet och man får dåligt samvete om man inte kunnat träna som vanligt. Nyttoaspekten kan inte vara meningen med livet. Vi måste leva också, annars kan det lätt bli lite endimensionellt, säger hon.

Hon påpekar att som i så många andra sammanhang har tempo och prestationskrav eskalerat även när det gäller träning.

– Att springa maraton är ingen märkvärdig prestation idag. Det ska minst vara triathlon. Och en löprunda på tre kilometer är ingenting för dem som tränar, samtidigt som det finns många som inte rör sig alls.

Kropp och själ görs av en redaktion på fyra personer. De har en vetenskaplig utgångspunkt och försöker se med kritisk blick på de ämnen som tas upp. Ulrika betonar att de inte gör ett ”Må bra-program”, utan ser som sin uppgift att vrida och vända på olika frågeställningar inom området hälsa och medicin. Redaktionen strävar inte heller efter att förenkla allt maximalt. Det får vara lite svårt ibland, eftersom ämnena är komplexa. De har mycket kontakt med sina lyssnare genom mail, vanliga brev, sociala medier och telefonsamtal.

– Vi inspireras ofta av lyssnarna och ibland har vi tagit upp ämnen som de tipsat om. Men en del av dem som ringer behöver mest prata. Det händer också att folk är arga och inte tycker att de får gehör för sina synpunkter. De kanske mår dåligt och har gett sig själv en diagnos som läkarna inte kunnat bekräfta, säger hon.

Som namnet Kropp och själ antyder så spänner programmet över ett stort ämnesfält. Ulrika har märkt att psykologiska aspekter på hälsa har hamnat mer och mer i fokus. Hon tror att det delvis beror på forskningsläget.

– Det händer mycket inom hjärnforskning och psykologisk forskning nu. Ny kunskap presenteras i snabb takt. Inom en del andra områden – cancerforskning, till exempel – har forskarna redan haft stora genombrott.

Det finns olika definitioner av begreppet hälsa. Det flesta omfattar något mer än frånvaron av sjukdom. När jag frågar Ulrika vad hon lägger in i det svarar hon först att hon inte riktigt gillar ordet hälsa. Hon uppfattar det som lite för präktigt och duktigt. Men med det sagt förklarar hon att hälsa för henne bland annat är att människor kan syssla med sina intressen. I hennes fall är det allt överskuggande fritidsintresset hästar. Nu är hon 53 år och när hon fyllde 50 köpte hon en häst.

– Det tar jättemycket tid och är väldigt kul. Hästen har jag i ett stall på Drottningholm och jag åker dit varje dag. Jag måste också träna för att kunna rida. Att ha en hobby vid sidan av jobbet tror jag absolut är bra. Vi behöver ha flera ben att stå på för att må bra.

För ungefär ett år sedan drabbades hon själv av cancer och blev borta från jobbet under det halvår hon fick behandling. Under den tiden betydde hästen mycket.

– Jag åkte även då till stallet och red varje dag. Det var en otrolig hälsofaktor, berättar hon.

Idag är hon botad från sin cancer, men naturligtvis var sjukdomen en omskakande upplevelse som väckte många tankar.

– En av de saker jag funderade på var om jag skulle göra något helt annat än att jobba som journalist och med Kropp och själ. Men jag kom fram till att nej, det ska jag inte. Jag fick tillbaka livet och jag valde detta igen. Jag tycker fortfarande att mitt jobb är väldigt kul och jag har samlat kunskaper som gör att jag inte behöver börja från noll hela tiden.

Hon har fortfarande många år kvar i yrkeslivet, men när hon tänker framåt nämner hon två människor som inspirerar henne. Den ena är mannen som driver stallet där hon har sin häst. Han är 72 år och jobbar stenhårt. Den andra är dressyrryttarinnan Ulla Håkansson, som passerat 80 och fortfarande är aktiv inom ridsporten.

– Jag kan också tänka mig att hålla på med hästar och ridning när jag är 80, säger Ulrika.

Text: Yvonne Busk

Kropp och själ med undertiteln Är du optimerad lilla vän? sänd i SR P1 tisdag 2 september

 

 

 

 

 

 

 

 

2 svar to “Jakten på fulländad hälsa”

  1. Marie-Louise Klang skriver:

    Tack för en inspirerande artikel! Helt utan ”träningshysterin”, som det finns gott om i dagens samhälle.

  2. Anders Dahlbeck skriver:

    Bra läsning som vanligt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Utvecklad av Webbyrå Websoluto