En nättidning om hälsa och välbefinnande för oss som levt ett tag

KBT minskar oro för förmaksflimmer

Tänk om hjärtat rusar när jag är mitt i skidspåret, sitter på möte, tar hand om barnbarnen…För människor med förmaksflimmer kan oron vara stor. Nu utvecklar en forskargrupp på Karolinska Institutet en internetbaserad KBT-behandling som ska hjälpa dem att minska sin oro och få bättre livskvalitet.

Josefin Särnholm är psykolog och doktorand och har arbetat i projektet sedan 2014 då de första patienterna under tio veckor fick pröva en behandling med KBT (Kognitiv beteendeterapi). Det var en grupp på 19 patienter som hon träffade på Karolinska sjukhusets hjärtmottagning. De bedömdes av Josefin och en hjärtläkare och hade redan fått all tänkbar medicinsk behandling. En del hade även genomgått operation. Behandling med KBT är inte tänkt som ersättning, utan som komplement, till den vanliga medicinska behandlingen.

Josefin Särnholm

– Förmaksflimmer kan inte botas idag, det måste man lära sig leva med. De patienter som kommer till oss har så kallat paroxysmalt förmaksflimmer. Det kommer attackvis och ger bland annat symtom som häftig hjärtklappning, yrsel och trötthet. Symtomen kommer ofta plötsligt. De kan pågå i allt från tio minuter till flera dagar och man vet oftast inte när det sätter igång. För många människor leder det till mycket orostankar. Många fokuserar mycket på hjärtat, känner konstant efter och lever livet i väntan på nästa flimmer. De är rädda för att hjärtat inte ska orka med i olika situationer. Det kan innebära att de avstår från mycket. En del är rädda för att dricka kaffe, ta ett glas vin, ha ett normalt samliv, resa och för fysiska aktiviteter, trots att fysisk aktivitet har visat sig bra vid flimmer. Den som har ett välbehandlat förmaksflimmer ska kunna leva som vanligt, förklarar Josefin.

Resultaten av de första KBT-behandlingarna var mycket goda. Patienterna var efter behandlingen inte alls lika störda av sina besvär som tidigare, tyckte att de hade fått en betydligt bättre livskvalitet och även att symtomen minskade.

Med det som grund gick projektet vidare med ytterligare en studie med 18 patienter som fick testa en internetbaserad KBT-behandling. Preliminära analyser visar likvärdiga resultat som i den första studien och hade dessutom fördelen att patienterna inte behövde ta sig till en mottagning.

– Deltagarna är väldigt nöjda och jag har kunnat ha tätare kontakt med dem när behandlingen sker över internet, säger Josefin.Nu förbereds en ny stor studie där 120 personer med förmaksflimmer ska ingå. Förutom den målsättning som funnits hela tiden – att minska nedstämdhet och hjärtångest – ska man nu göra objektiva mätningar av hjärtrytmen för att se om KBT-behandlingen även minskar själva flimret. Eftersom många fler personer än tidigare ingår i denna tredje studie räknar man också med att få in data som kan visa om behandlingen passar olika patienter olika bra. Det kan till exempel handla om variation utifrån ålder, kön, utbildning, hur länge man haft symtom och hur svåra symtom man har.

– Det verkar som det finns ett stort intresse för psykologisk behandling vid flimmer och när vi nu söker deltagare har många anmält sig till studien. Vi hoppas att den här behandlingen så småningom ska kunna implementeras i vården så att fler som begränsas i sina liv av förmaksflimmer ska kunna få hjälp med sin oro, säger Josefin Särnholm.

Projektet är ett samarbete mellan psykologer och hjärtläkare på Karolinska Institutet och Karolinska sjukhuset.

Är du intresserad av att delta – anmäl dig på: www.flimmerstudien.se

Text: Yvonne Busk Bilder: Mostphotos

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Utvecklad av Webbyrå Websoluto