En nättidning om hälsa och välbefinnande för oss som levt ett tag

Kersti Bergold

Kersti Bergold

Kersti Bergold är frilansjournalist med masterexamen i litteraturvetenskap, praktisk filosofi och pedagogik.

Bygga för människor eller sälja visioner

Alla måste vi ha någonstans att bo. Dessutom lär vi tillbringa mer än fyra femtedelar av våra liv inomhus. Och det finns gott om bostadsyta i Sverige. Ändå finns det människor som saknar eget boende eller bor där de absolut inte vill bo. Eller trångt och hopträngt, medan andra har mer utrymme än de behöver.

Inte minst nu, i valtider, talas det om bostadskedjor, byggkostnader och vackra och fula hus. Mer sällan om samhällsplaneringens och politikens avgörande roll för att stävja segregering och enfald och skapa samhällen som möjliggör en ökad mångfald och kontakt mellan människor med varierande bakgrund och olika socioekonomiska villkor.

Till dem som syresätter debatten hör arkitekturhistorikern Rasmus Waern som bland annat skrivit boken Bygge och bråk.

Nu har han gett ut två informativa vandringskartor på Arkitektur förlag. Den ena är en karta som informerar om 76 klassiska byggnader samt 19 av senare datum (vissa synnerligen iögonfallande) i Stockholms innerstad. Den andra en vägledning till 80-talet olika interiörer, lokaler och parker i huvudstadsområdet. Alltifrån Carl Eldhs ateljé i Bellevueparken som ritades av Ragnar Östberg 1918, Skogskyrkogården i Enskede som skapades av Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz mellan 1914 och 1940 (och lyfts fram som en inspirationskälla på årets Venedigbiennal där Vatikanen uppdragit åt tio arkitekter att göra kapell som inspirerats av Asplund och Skogskyrkogården) till Blackebergs tunnelbanestation som Peter Celsing ritade 1952.

Tyngd åt kartorna ger även bildmaterialet som har föga gemensamt med de mer förljugna och insmickrande arkitektbilder som numera får en alltför stor plats, exempelvis i dagstidningar, när det gäller att presentera nybyggnationer och blivande bostadsområden. Presentationer vars huvudsakliga uppgift är att sälja in visioner hos finansiärer, entreprenörer, politiker, husspekulanter och andra.

Självklart är det mer meningsfullt att tolka verklighetens klassiska byggnader fotografiskt, men det hindrar inte att den kitsch som präglar de färglagda säljskisserna (som sällan är tänkta att förverkligas fullt ut) är ett otyg.

Nu ser jag fram mot fler aktuella kvalitetskartor över arkitektur i resten av Sverige, även utanför huvudstaden, samt exposéer över mångmiljonsområden, mellanstora städer och mindre samhällen. Såväl när det gäller exteriörer som interiörer.

Kersti Bergold

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Utvecklad av Webbyrå Websoluto