En nättidning om hälsa och välbefinnande för oss som levt ett tag

Kersti Bergold

Kersti Bergold

Kersti Bergold är frilansande kulturskribent som arbetat med journalistik och teater i 45 år. Masterexamen i praktisk filosofi, litteraturvetenskap och pedagogik. Gift, mamma, svärmor och stolt farmor till tre barnbarn.

Den fjärde vise mannen

De muntliga berättartraditionerna är universella. Det må gälla den marockanske författaren Tahar Ben Jellouns skildring av det åttonde barnet till krukmakaren Hadj Ahmed Suleiman eller legenden om Artaban, den fjärde vise mannen.

Vi befinner oss i lilla Sahara och den röda ökensanden bildar böljande vågor, precis som drivsnön kan formas när vinterstormarna viner i norra Dalarna. Fast här i nordvästra Afrika är sikten betydligt klarare. Vi har bilat genom silverstaden Tiznit och längre söderut ligger Västsahara med sina fosfattillgångar.

Det är hett och sedan 1960-talet har medeltemperaturen i Marocko stigit med fyra grader. Vår chaufför Hassan berättar att det som i förstone ser ut som öde stäpp med sand och småsten i själva verket är nysådda vetefält och bara regnet kommer så kommer säden att vaja för vinden. Men vatten är en bristvara och ingen vet när regnet kommer, om det kommer.

Landets kung Mohammed VI gick nyligen ut med en uppmaning att det i alla landets moskéer skulle bes om regn under fredagsbönen. Ändå ser det ganska dystert ut när vi studerar väderprognoserna. Utsikterna för nederbörd innan årsskiftet förefaller hart när obefintliga.

När vi passerar en låg- och mellanstadieskola berättar Hassan att det där undervisas på tre språk; arabiska, berberspråk och franska. Själv talar han alla tre språken samt engelska. Hans far är arab, modern är av berbersläkt och franska har han lärt sig i skolan.

Författaren Tahar Ben Jelloun, 73 år, bor numera i Paris och skriver sina romaner på franska. Så också läsäventyret Sandbarnet. Men han är född i Marocko och hans fiktiva landskap är det nordafrikanska.

I romanen Sandbarnet närmar sig Tahar Ben Jelloun centralgestalten Ahmed/Zahra genom dagboksanteckningar som sägs vara autentiska och muntliga utsagor från människor som påstår sig ha kunskap om denna gåtfulla gestalt. Huvudpersonen föds som kvinna, men uppfostras som man och fadern döljer att hon i själva verket är kvinna för att slippa erkänna att han och hustrun fått ytterligare en dotter och misslyckats med sin önskan att få en manlig arvtagare. Författaren bygger upp sin berättelse som en stad med sju portar och växlar mellan dåtid, nutid och magisk realism.

Vida sanddyner är också den syn som möter den fjärde vise mannen när han ensam ska genomkorsa öknen för att uppvakta det nyfödda gossebarnet i Betlehem. Stjärntydaren missar de andra vice männens avfärd. Trion har gett sig av när han anländer till den överenskomna mötesplatsen, fördröjd efter att ha bistått en man som rånats och skadats. Dessutom är han fattig och har använt en tredjedel av de dyrbarheter som han skulle överlämna till den nyfödde konungen för att bekosta husrum åt den misshandlade mannen vid vägkanten. När han når målet råder kaos i Betlehem och Josef, Maria och det nyfödda barnet har flytt vidare till Egypten. Vid åsynen av en mamma som kämpar för att hennes son inte ska mördas går han emellan och mutar soldaterna med ytterligare en del av gåvorna han har med sig så att barnet räddas till livet. Men Artaban glömmer inte sitt uppdrag och när han, många år senare, sliten och döende, kommer till Jerusalem får han reda på att tre män ska korsfästas, däribland den man han sökt i 33 år.

På väg till Golgata träffar han en ung kvinna som sålts som slav för att sona pappans skulder. Han köper loss henne och därmed försvinner den sista gåva han har kvar att överlämna till Kristus. Berättelsen finns i många olika versioner, men sattes på pränt av Henry van Dyke 1895. Dessvärre känns innehållet minst lika aktuellt idag som vid tiden för Jesu födelse för omkring 2 000 år sedan då händelserna ursprungligen ska ha ägt rum.

Kersti Bergold

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Utvecklad av Webbyrå Websoluto