En nättidning om hälsa och välbefinnande för oss som levt ett tag

Lars Björklund

Lars Björklund

Foto: Regina Clevehorn Lars Björklund arbetar för närvarande som kaplan vid Sigtunastiftelsen. Under lång tid var han sjukhuspräst på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Erfarenheten som sjukhuspräst formade honom också till föreläsare och författare. Hans senaste bok heter ”Det som ger hoppet liv” och är utgiven på Libris bokförlag Örebro.

Det är bara lögnen som är entydig

– Jag vill att du talar sanning, att du säger precis som det är!

Kravet kan kännas stort. Och ibland om jag försöker så blir det inte riktigt sant i alla fall.

Det är som om sanningen aldrig helt ryms i det vi säger.

Finns det någon sanning som är entydig och enkel? Ja när det gäller självklara saker som att solen går upp på morgonen, att stenen faller mot marken. Men hur var det nu, också inom vetenskapen särskilt inom kvantfysiken verkar också det självklara vara mångtydigt.

Så jag tänker – Det är bara lögnen som är entydig.

I många diskussionen märker jag att för att få någon effekt på det jag säger måste jag förenkla verkligheten. Ta ställning och driva en linje. Men i samma stund överger jag det som är sant. Förenklar ibland så långt att det inte längre stämmer med verkligheten.

Allt kan ses minst från två håll.

En pyramid till exempel kan ses både som en triangel och som en kvadrat. Från sidan är det en triangel, uppifrån är det en kvadrat.

Jag tänker mig att det är viktigt att driva diskussioner. Att konfrontera varandra om vi har olika uppfattningar. Samtidigt som det är viktigt att vi förstår att livet ofta är mer komplext än så. Jag tror att Sanningen är alltid mer än en.

Det finns minst två perspektiv på varje problem.

Det är bara lögnen som är entydig. Och har vi väl bestämt oss går mycket energi åt till att hålla den entydig. En lära eller teori går från en öppen sanning till en låst dogm.

Det här tror jag gäller inom alla områden. Religiösa, politiska och filosofiska. När en lära presenterar en entydig sanning är den med all säkerhet en förenkling eller till och med en osanning. Sanningen är flertydig. Om vi till exempel talar om Gud. Så är varje enskilt påstående om Gud falskt. Eller så kan man säga att bilden som presenteras är en av flera sanna bilder. Kanske är de så att den enskilda bilden kan vara sann i sig. Men den är aldrig hela bilden. Hela bilden består av flera sanningar.

Jag längtar efter samtal där vi utgår från att sanningen är flertydig. Ingen tar en hård ställning utan vi lyssnar, ser och bekräftar det som sägs. Ingen har tolkningsföreträde varje åsikt är sann, en sann del av många sanningar. Det kanske inte går att tala sanning men det går att vara sann.

Jag skrev en gång

”sanningen

är det enda som kan göra oss fria

 

ändå är den

som säger sig äga sanningen

farligast av alla.”

Lars Björklund

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Utvecklad av Webbyrå Websoluto