En nättidning om hälsa och välbefinnande för oss som levt ett tag

Litet rum fyller stort tomrum

Vi söker det levande samtalet, säger författaren Helena Öberg, en av initiativtagarna till Karins Magasin – en litterär salong i Västerås. Formatet är litet med bredden stor. Deltagarna är män och kvinnor mellan 15 och 85 år som bidrar med sina olika perspektiv.

Begreppet ”litterär salong” för tankarna till små exklusiva grupper som på 17- och 1800-talet samlades hemma hos någon kulturpersonlighet för att diskutera litteratur. Även Karins Magasin har det intima rummet som bas, men är allt annat än exkluderande.

– Vi vill samla så många olika perspektiv som möjligt, vad gäller till exempel ålder, kön och härkomst. Det vidgar samtalet. Litteraturen och kulturen är det som bär fram det mänskliga och det som kan hjälpa oss att reflektera över det korta liv vi har. Då behövs platser där vi kommer bort från de schablonföreställningar vi kan ha om varandra.

– Vid ett tillfälle diskuterade vi moral och etik utifrån TV-serien Skam. Det blev en mycket bra diskussion tack vare deltagarnas vitt skilda perspektiv, berättar Helena Öberg.

En grupp på 25 – 35 deltagare brukar komma. 15-åringar, 85-åringar och alla åldrar däremellan. En viss dominans av kvinnor är det, men inte så stark som den brukar vara i kultursammanhang.

Helena berättar att en av de yngsta deltagarna – en 15- årig pojke – har sagt att på Karins Magasin att har han för första gången i sitt liv upplevt ett sammanhang med vuxna där han känt sig jämbördig i samtalet.

När Helena Öberg hade varit författare i mer än 20 år började hon läsa litteraturhistoria på Mälardalens högskola i Västerås. Det innebar att hon närmade sig litteraturen från en ny infallsvinkel – läsarens.

– Det födde många nya tankar hos mig. Jag började se strukturer mycket tydligare och det innebar ett starkt feministiskt uppvaknande, berättar hon.

På högskolan träffade hon Jessica Forsling och Hanna Eklund och tillsammans formade de idén till Karins Magasin. Namnet kom till när de i sina studier träffade på den ena boken efter den andra som hade en liten stämpel med namnet Karin Westman Berg. Böckerna utgjorde en del av denna forskares boksamling som högskolan köpt in och förvarade i ett magasin i källaren. Karin Westman Berg var litteraturprofessor och drev feministiska frågor under 1950-60- och 70-talen. Det var hon som myntade den legendariska uppmaningen till kvinnliga forskare; ”Gråt inte! Forska!”

– Vi bestämde att hon skulle bli vår ledstjärna, berättar Helena.

En annan förebild fanns i Umeå i form av en litterär salong som startats av författaren Katarina Mazetti. När hon lämnade Västerbotten övertogs verksamheten av Solja Krapu-Kallio, estradpoet och författare, som Helena Öberg samarbetat med.

– I Umeå har den litterära salongen gjort skillnad. Litteraturintresserade människor har upptäckt och lärt känna varandra. Jag tyckte att det saknades något motsvarande i Västerås. När jag sedan träffade Jessica och Hanna på högskolan så ville vi skapa en opretentiös litterär salong med moderna värderingar, säger Helena.

Fr v Jessica Forsling, Hanna Eklund och Helena Öberg.

Karins Magasin startade först som en blogg. En tidig tanke var också att själva lokalen, precis som i gamla tiders litterära salonger, skulle vara Helenas hem. Men det föll på att hon har hund och att en av arrangörerna är hundallergiker. I stället kunde de hyra en liten intim, lokal i centrum.

Hittills har information om salongen spridits mest med mun mot mun-metoden och via sociala medier som facebook och instagram.

– Vi som arrangerar har också stora kontaktytor inom olika fält. Det är därför vi lyckats samla människor så brett, förklarar Helena.

Att starta en verksamhet som Karins Magasin kräver några engagerade människors arbete, en liten lokal och att det finns intresserade deltagare. Den avgift på 50 kronor (20 kronor för studenter) som tas ut av besökarna täcker lokalhyra och det dricka med tilltugg som man bjuder på.

Några bidrag har man inte, men förhoppningen är att kunna växa något när fler och fler hittar dit. Det finns planer på att växla upp till en något större lokal i vår och att kunna samverka med andra kulturutövare, som konstnärer och skådespelare.

Höstens första programpunkt var ett besök av västeråsförfattaren Jon Forsling och samtal kring hans nyutkomna bok Alcatraz. De sista fångarnas berättelser från världens mest ökända fängelse.

Inger Wilhelmsson

Inger Wilhelmsson var en av besökarna vid detta första höstmöte. Hon har varit pensionär i ett år, efter att ha jobbat som aktivitetsansvarig på ett äldreboende. Där fick hon måla, dansa och sjunga med de äldre, ett jobb som hon stortrivdes med. Direkt efter pensioneringen fick hon problem med hälsan och kunde inte delta i så mycket aktiviteter, men nu har det vänt.

– Det är först nu jag har börjat tycka att det är kul att gå ut och göra något igen. Det var min dotter som tipsade mig om Karins Magasin och jag tycker det var en väldigt skön stund att sitta där. Det var enkelt och mysigt. Jag kommer att gå dit igen och berätta för mina vänner om det. Jag tror att många stressade människor skulle må bra av att delta. Det gäller bara att ta sig ut i mörkret, säger hon.

Vid en annan av höstens programpunkter blir det samtal om Helena Öbergs nya bok – Kattvinden. Den har inte kommit ut ännu, men är en bildroman som riktar sig till barn från 9 år. Hon skapar den i samarbete med illustratören Kristin Lidström. Trots att boken vänder sig till unga läsare väjer den inte för en problematisk tematik.

– Vi behöver i vår samtid berätta om förträngda minnen av krig, sjukdom och död. Minnen som lever kvar och som formar en människa, säger Helena Öberg.

Text/foto: Yvonne Busk Bilder: Mostphotos

För mer info: http://www.karinsmagasin.se

 

 

 

 

 

Ett svar to “Litet rum fyller stort tomrum”

 1. Birgitta Bodin skriver:

  Väldigt intressanta möten och ett härligt engemang ang
  så viktiga ämnen för människor.
  Skulle själv vilja starta upp en samtalsgrupp
  kanske blir av nu.
  Birgitta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Utvecklad av Webbyrå Websoluto