En nättidning om hälsa och välbefinnande för oss som levt ett tag

Livskvalitet i Spanien

Hur ser livet egentligen ut för dem som väljer att leva pensionärsliv i Spanien? Spelar de golf och dricker Sangria dagarna i ända, isolerade i svenska enklaver? Socialantropologen Anna Gavanas bestämde sig för att tränga bakom myterna och undersöka hur livsvillkoren egentligen ser ut för spanienpensionärerna i en tid som präglas av globalisering, migration och stora förändringar inom vård och omsorg. Hon har arbetat i två år i Spanien med att intervjua pensionärer och människor som möter dem i sitt arbete. Över tvåhundra intervjuer har det blivit. Några berättelser har hon samlat i boken Pensionärsplaneten som kommer ut i november.

Hur många är de egentligen – spanienpensionärerna? Det är en fråga som är svårare att svara på än man kan tro. Många, är det enklaste svaret. Men det beror på om man avser dem som slagit ner sina bopålar i Spanien och registrerat att de bor där permanent. I så fall är de, enligt pensionsmyndighetens statistik för 2012, drygt 6 000. Utöver dem är det många som väljer att ha en fot kvar i Sverige och tillbringa vinterhalvåret i Spanien. Och inte bara svenskar lockas av den spanska solen. Detta är en växande form av migration och många nordeuropeer söker sig till Spanien när de slutat jobba. De är i huvudsak välkomna, men ibland ställs frågan om Spanien ska bli norra Europas ålderdomshem och vad det i så fall kommer att innebära. Det finns också de som söker sig till andra medelhavsländer, som Portugal och Italien, men Spanien är fortfarande den klart dominerande destinationen, tillsammans med andra nordiska länder och USA.

– Vissa planerar för att flytta till Spanien redan i 50-årsåldern. Det har länge varit ett semesterland för oss svenskar. Många har varit där med familjen tidigare och kanske redan då tänkt tanken att gradvis tillbringa mer och mer tid i landet. Det finns också familjer som i generationer varit spaniensvenskar och som ärver ett boende där, berättar Anna Gavanas.

Hälsoskäl är vad många uppger när hon frågat sina intervjupersoner om varför de valt att vistas i Spanien.

– De känner att de mår bättre, lever bättre och får mer livskvalitet där, genom både klimatet och livsstilen. De kan ta promenader varje dag, hela vintern igenom, utan risk för att halka. De vistas ute mer än de skulle göra i Sverige och har fler sociala kontakter. Det finns till och med en uppfattning om att människor förlänger livet genom att leva det i Spanien, men jag har inte hört talas om att det finns några vetenskapliga belägg för att det skulle vara så. Sedan finns det ju människors vars hälsotillstånd konkret förbättras av ett varmare och jämnare klimat, exempelvis reumatiker, säger Anna Gavanas.

Hennes fokus har egentligen inte varit att kartlägga hur människor mår av att vistas i Spanien. Utgångspunkten har snarare varit att få ett grepp om vilka strategier de har för att försäkra sig om att få den service och omsorg de eventuellt behöver. Obetald anhörigomsorg är en vanlig lösning för par där den ena behöver viss omsorg. Vissa kan också få obetald hjälp från sociala nätverk, kyrkor och volontärorganisationer. Man kan även betala ur egen ficka för omsorg som motsvarar vår hemtjänst.

– De kombinerar och försöker pussla ihop detta så långt det går. Det kan gå bra så länge man inte är i behov av mer omfattande hjälp. Men om man till exempel drabbas av demens eller en stroke som innebär att man blir mindre rörlig, blir det svårare. Den som är skriven i Spanien kan få tillgång till spansk äldreomsorg, men det är svårt, även för spanjorer. Det finns anpassad privat äldrevård som svenskar driver, eller som har svensktalande personal. Men de som får stora omvårdnadsbehov väljer ofta att flytta tillbaka hem, eller blir övertalade av anhöriga, organisationer eller myndigheter att göra det, förklarar Anna Gavanas.

Hon avlivar gärna myter och schablonföreställningar om att pensionärerna i Spanien enbart är välbärgade, golfspelande människor som försöker återskapa ”lilla Sverige” där.

– Jag har mött folkpensionärer, sjukpensionärer och ganska fattiga pensionärer. Vissa upplever att de kan få bättre livskvalitet, trots en knapp pension, genom att leva i Spanien. Och det finns många olika boendeformer. Villaområden, lägenhetskomplex och olika former av servicelägenheter. Det finns också de som bor i egna husbilar. Jag har till och med intervjuat svenska uteliggare, även om de inte är så många, säger hon.

Materialet, som omfattar tusentals sidor med utskrivna anonyma intervjuer, visar en mycket mångfasetterad bild av svenska pensionärskollektiv på olika platser i Spanien. Det speglar också hur intervjupersonerna ser på stora, aktuella frågor som migration och välfärd. Anna Gavanas jämför pensionsmigranter med andra migranter och reflekterar till exempel över vilka människor som har möjligheter till ett rörligt och aktivt åldrande. En del intervjupersoner tycker att Sverige och svenskar är tråkiga och att de själva lever upp och har ett mer socialt aktivt liv i Spanien. De har också synpunkter på hur Sverige förändrats och hur äldreomsorgen här hemma fungerar. Många har sökt sig till Spanien i en känsla av att deras behov möts bättre där.

Ett koncentrat av detta stora material har Anna Gavanas alltså samlat i boken Pensionärsplaneten som ges ut på Makadam förlag i november och som hon presenterade på årets bokmässa i Göteborg.

– Den bygger på anonymiserat forskningsmaterial, men är skriven som en reportagebok, där jag lyfter fram några människors livsberättelser, berättar hon. Genom dem kommer jag också in på de viktiga allmänna och stora frågeställningarna kring välfärd och globalisering. Ett kapitel handlar om hur man ser på åldrande och död. På vad som har betydelse i livets slutskede och möjligheter att få välja hur man vill avsluta sitt liv. Är värmen och solen i Spanien viktig då? Eller vill man se svensk natur, äta svensk mat, höra svenska språket omkring sig och ha anhöriga nära under sin sista tid?

Anna Gavanas Foto: Anna Nilsen

Anna Gavanas
Foto: Anna Nilsen

Boken rymmer inte bara pensionärernas livsberättelser, utan också synpunkter, erfarenheter och livsberättelser från människor som är yrkesverksamma i Spanien och möter dessa seniorer i sitt jobb. Allt från fastighetsmäklare och frisörer till personer som jobbar med vård och omsorg.

Anna Gavanas skulle gärna studera ämnet ytterligare om hon fick medel och möjlighet. Ett spår att gå vidare med skulle kunna vara undersöka hur processen ser ut för dem som väljer att återvända hem. Ett annat hur livet ter sig för dem som i stället för att migrera från norra till södra Europa migrerar från norra till södra Amerika.

Text: Yvonne Busk Bilder: Mostphotos

Mer info om Pensionärsplaneten: https://pensionarsplaneten.wordpress.com/

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Utvecklad av Webbyrå Websoluto