En nättidning om hälsa och välbefinnande för oss som levt ett tag

Solens julmat

Genom TV och böcker har Bo Hagström med stor entusiasm spridit kunskap om det italienska köket – Solens mat. Så här mot jul förbereder han julbordet hemma i skånska Hököpinge, där han bor med hustrun Ludmilla. Det skiljer sig lite från det traditionellt svenska.

– Den klassiska skinkan tycker jag inte är nödvändig, men hittar jag någon som är riktigt bra kan den få komma med på bordet, helst ska den i så fall vara ekologisk. Sillen däremot har jag definitivt slängt ut från julbordet. Jag tycker att vi är lite enformiga med sillen. Den ska finnas till jul, påsk och midsommar. På julbordet har jag i stället mycket skaldjur. De är om allra bäst den här tiden på året. Nyttigt och jättegott.

– Lutfisk äter vi ibland hos oss, men i så fall blir det sent i helgen, på annandagen. Det är bra mat – bra för matsmältningen säger han.

I TV-programmet Solens mat har vi kunnat följa Bo på resor i Italien. Där har han bland annat tagit med tittarna till Florens med dess historiska prägel av renässansen, en epok då läkare började göra kopplingar mellan mat och hälsa. I andra program har små lokala matproducenter har fått berätta om den egna stadens eller byns speciella mattraditioner. Ett nedslag gjorde programmet i den lilla syditalienska byn Pioppi, som kopplats till begreppet medelhavsdiet på grund av lokalbefolkningens matvanor.

Bo leder fortfarande mat- och vinresor till Italien och han har periodvis själv bott i landet. Han har också bott flera år i Spanien och drivit en restaurang där. Men ändå är det italiensk mat han fastnat för.

– I Spanien har man inte alls på samma sätt som i Italien lyckats bevara sina mattraditioner. Några områden med traditionell mat kan man fortfarande hitta i Spanien, men massturismen har förstört väldigt mycket. Spanjorerna tror ofta att turisterna bara vill ha entrecote, pommes frites och bearnaisesås.

– Italienarna har inte låtit sig påverkas på samma sätt. De ser maten som en del av sin identitet och mattraditionerna skiljer sig rätt mycket åt i olika regioner. Goda råvaror och en hantverksmässig produktion är fortfarande viktigt i italiensk matlagning. Den yngre generationen har också påverkats av Slow food- rörelsen som grundades i mitten av 1980-talet av italienaren Carlo Petrini, berättar han.

Även julmaten skiljer sig åt mellan olika delar av landet. I Norra Italien dominerar kött i olika former, medan södra Italien har mycket fisk och skaldjur på julbordet.

­– Stora ugnsstekta och fyllda fåglar som tupp och kalkon är vanligt i norra delen och i Toscana har man mycket charkuterier, som salami och lufttorkad skinka. Den stora julmåltiden är inte, som hos oss, på julafton utan juldagens lunch. Det är en jättemåltid, men på julafton äter man lite lättare mat, säger han.

Till största delen är den italienska julmaten betydligt nyttigare än den svenska, anser Bo. Den är magrare och även julmaten består mycket mer av grönsaker än den svenska. Men en del sötsaker, choklad och biscotti (italienska skorpor), finns också på det italienska julbordet. Obligatorisk är panettone – en julkaka med russin och kanderad frukt.

2013 kom boken Solens hälsa ut. Den hade Bo skrivit i samarbete med Mai-Lis Hellenius, läkare och professor, som sedan många år arbetar med livsstilsfrågor. (Se artikeln Ät gott och ta en promenad). Boken handlar om att laga mat med olivolja och hur bra man mår av det. 2014 vann Solens hälsa kokboks-VM i Kina och före det hade den fått Måltidsakademins pris i Sverige som årets måltidslitteratur.

– Kokböcker från 137 länder tävlade vid VM i Kina och vår bok vann! I motiveringen tog man upp just detta att boken handlade om att laga mat med hälsan i fokus. Jag stod för recepten och Mai-Lis Hellenius redovisade forskningsrön. Vår ambition var att lyfta fram hälsoaspekten. Det är tydligt bevisat att mättade fetter är farliga för oss. Den som inte kan laga mat utan smör och grädde kan inte laga mat. I mitt hem går det åt minst en flaska olivolja i veckan, säger Bo.

Just nu arbetar han på en ny bok – Solens vin, som ska bli en guide för den medvetne vinkonsumenten. Han anser att det finns alldeles för mycket myter, snobbism och okunnighet runt vin och han är upprörd över att vin är det enda livsmedel som inte behöver innehållsdeklareras.

– Industriell vinproduktion sker i enorma volymer och det kan innehålla vad som helst. Ibland finns rent hälsovådliga substanser i det, histamin till exempel. Det orsakar huvudvärk hos en del och andra får utslag på kroppen och det bildas framför allt där druvorna plockas med maskin. När de krossas kommer de i kontakt med stjälkar och blad och det är då histamin bildas, berättar Bo.

Det är inte lätt att hitta hantverksmässigt framställt vin i Sverige. Systembolaget satsar inte på det. Enligt Bo är 95 procent av utbudet där industrivin. Konsumenterna skulle kunna driva på, men medvetenheten kring vin och vad det innehåller är ännu inte lika stor som när det gäller mat. Själv gör han vad han kan genom att skriva om det. Tidigare har han skrivit debattartiklar, men nu blir det alltså även en bok.

I sommar fyller Bo 70, men att trappa ner på verksamheten ligger inte för honom.

– Det kan jag inte. Så länge jag orkar vill jag vara aktiv. Jag tror att det är viktigt att hålla igång hjärnan så länge man kan, äta så bra som möjligt och röra på sig och det verkar som vetenskapen ger mig rätt.

Han har ständigt projekt på gång, ofta tillsammans med hustrun som är grafisk formgivare. Skriver gör han hela tiden och därutöver blir det fortfarande en hel del mat- och vinresor. Matlagning är ett centralt inslag i dagens rutiner.

– Jag är lika entusiastisk varje dag kring det, säger han.

Ofta samlar Bo och Ludmilla gäster runt bordet i Hököpinge.

– Att bjuda in andra människor till en god måltid är den största solidariska handling du kan göra. Du visar med det att du vill dem något gott, säger Bo.

Text:Yvonne Busk

 

 

Ett svar to “Solens julmat”

 1. Birgitta Bodin skriver:

  Hej!
  Mycket lärorik artikel ang mat och vin…
  Jag har varit i Florens och glömmer aldrig all förstklassig
  mat o vin vi serverades.
  Bra att det finns Ekologiskt vin i alla fall att köpa i Sverige.
  God Jul o Gott nytt år.😊

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Utvecklad av Webbyrå Websoluto