En nättidning om hälsa och välbefinnande för oss som levt ett tag

Vänta inte med att kolla ögonen

Åldersförändringar i gula fläcken – makuladegeneration (AMD) – var för några år sedan omöjliga att behandla. Så är det inte längre. Den form som kallas våt makuladegeneration kan behandlas om den upptäcks i tid. Det gäller därför att inte vänta för länge med besök hos optiker.

Idag har optiker större möjligheter än tidigare att upptäcka förändringar i gula fläcken bland annat genom att ta bilder av ögonbotten, vilket inte var rutin tidigare. Om bilden visar på förändringar kan man också se om det rör sig om så kallad torr makuladegeneration, eller den ovanligare våta formen, som numera alltså kan behandlas. Men den kan utvecklas mycket snabbt och måste behandlas så fort som möjligt för att få effekt.

– Läkarna vill helst starta behandling inom en till två månader, förklarar Mats Söderman leg optiker på Specsavers i Sickla.

Mats Söderman

Han anser att dagens optiker motsvarar primärvården när det gäller ögonen. De har fått en delvis ny roll, med nya och bättre möjligheter till ögonundersökningar, samtidigt som det är brist på ögonläkare. Det är till optikern man går i ett första steg och därifrån skickas remiss till ögonläkare om man bedömer att det finns chans att behandling kan sättas in, eller är osäker på vilket problem det handlar om.

Bilder av ögonbotten är ett sätt att upptäcka problem i gula fläcken, men lika viktig är den beskrivning som patienterna själva ger av sina synproblem. Gula fläcken är det område i ögats näthinna där man ser som skarpast. Att man ser suddigt, får ”blinda fläckar” i synfältet och att raka linjer blir krokiga är vanliga symptom.

– De här problemen slår mot synskärpan och det är ju ofta när den försämrats som man går till en optiker. Men även om fler kommer på kallelse idag än förr så dröjer många tyvärr alltför länge innan de kommer. De kanske går och drar med försämrad synskärpa i några månader. När de väl kommer för synundersökning kan det vara för sent att göra något åt det, förklarar Mats Söderman.

Våt makuladegeneration beror på att nya blodkärl utvecklats bakom näthinnan. De läcker ut blod under gula fläcken som orsakar ödem och synnedsättning. Behandlingen ges i form av injektioner i glaskroppen med läkemedel som hindrar nykärlbildning. Den måste upprepas några gånger per år och innebär inte att man blir botad, men att förloppet hejdas.

Den vanligare torra formen av makuladegeneration innebär i stället att celler i gula fläcken så småningom förtvinar och dör så att näthinnan fungerar allt sämre. För den formen finns än så länge ingen medicinsk behandling att få, men forskning pågår, till exempel kring behandling som baseras på stamceller.

Exakt vad som orsakar makuladegeneration är inte klarlagt, men man vet att rökning och höga kolesterolvärden ökar risken. Vilken inverkan kost och kosttillskott har på utvecklingen av sjukdomen råder delade meningar om. Allmänt rekommenderas förebyggande mycket bär och frukt, särskilt de som innehåller vitamin C och E. Blåbär talas det om ibland. Men att äta vanliga blåbär i den mängd som behövs är omöjligt. Däremot kan man äta koncentrat i form av kosttillskott. Mats Södermans uppfattning är att ungefär 30 procent av dem som har problem med gula fläcken kan bli hjälpta av kosttillskott, men vilka som blir hjälpta kan man inte veta. Det ger tidigast effekt efter ett halvår och även här handlar det om att hejda utvecklingen eller att förebygga att processen startar.

Den torra formen kan utvecklas under lång tid, kanske trettio år, medan den våta kommer snabbt. Båda är åldersrelaterade. A i förkortningen AMD står för age. (Age-Related Macular Degeneration). AMD leder inte till blindhet, men båda formerna kan dessvärre på sikt leda till mycket nedsatt syn, med svårigheter att läsa, se på TV eller känna igen ansikten. Men eftersom det är det centrala synfältet som påverkas mest kan man ”lura” ögat lite, menar Mats Söderman.

– Problem i gula fläcken innebär att du till exempel har svårt att läsa en text på det sätt du är van. Du ser sämst där du fäster blicken. Men om man i stället försöker titta lite vid sidan i synfältet, eller skaffa extra starka läsglas för ett kortare läsavstånd, går det bättre även om man förlorar i läshastighet, jämfört med det man är van vid, säger han.

Att synen av olika skäl försämras med stigande ålder är oundvikligt, även om man kan möta förändringarna med hjälpmedel av olika slag, menar Mats Söderman. Han anser att det är viktigt, oavsett vilket synproblem det gäller, att använda den syn man har så bra som möjligt, något han brukar prata mycket med sina patienter om.

– Det är viktigt ibland att bryta gamla vanor. Du kanske har vant dig vid att läsa vid köksbordet, men kökslampan är ingen bra läslampa. Den sitter helt fel. Man behöver en bra läslampa med ett bra allmänljus runt omkring. Många har också en övertro på dagsljus. Som äldre har vi generellt ett betydligt större behov av ljus än tidigare i livet. En frisk person på 65 år behöver sex-sju gånger mer ljus än en ung människa för att se bra, säger han.

Text: Yvonne Busk Bilder: Mostphotos

Fakta:

Mer än 30 procent av befolkningen i Sverige som fyllt 70 beräknas ha någon form av åldersförändring i gula fläcken. Fler kvinnor än män drabbas.

Åldersförändringar i gula fläcken leder inte till blindhet, men kan obehandlad leda till svår synnedsättning. Sjukdomen drabbar ofta båda ögonen.

80-85 procent får den lindrigare formen utan blödningar, så kallad torr makuladegeneration.

15-20 procent får den svårare formen, med blödningar och svullnad, så kallad våt makuladegeneration.

Den torra varianten går inte att behandla, medan personer med våt makuladegeneration kan behandlas med ett läkemedel som injiceras i ögat. Normal behandlingstid är två år.

Källa faktaruta: Lunds universitet/ Svenska Makularegistret.

 

Svenska Makularegistret har en hemsida med omfattande information om åldersförändringar i gula fläcken. Den hittar du under www.makulareg.se

En annan informativ länk är: www.sankterik.se/sv/sjukdomar-och-besvar/ogonsjukdomar/aldersforandringar-i-gula-flacken-amd/

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Utvecklad av Webbyrå Websoluto