Kan du som är pensionär få ett bolån?

I den här artikeln pratar vi mer om viktiga faktorer som rör huruvida du kan ta ett lån som pensionär. Detta då pensionärer ibland kan få svårt att ta ett lån.

 

Kan man ta bolån som pensionär?

Ja, det är fullt möjligt att ta bolån som pensionär. Däremot är det ofta svårt för pensionärer att få ett bolån eftersom att pensionen ofta är låg och inte uppfyller bankernas inkomstkrav. Med en tillräckligt hög pension och pengar över för att betala ett lån är det däremot sällan några problem.

 

5 faktorer som gör det lättare för dig som pensionär att få bolån

  1. Höj din månadsinkomst.
  2. Det är bra om du har en medsökande till lånet.
  3. Låna via barnen.
  4. Se över dina befintliga smålån.
  5. Vänd dig till en bank eller långivare som har seniorlån.

Nedan kan du läsa mer i detalj om dessa faktorer.

 

1. Höj din månadsinkomst

Du kan höja din månadsinkomst genom att strukturera om pensionsutbetalningarna. Genom att ta ut en högre summa varje månad och minska utbetalningstiden så får du en högre månadsinkomst. Nackdelen med detta är att du får en lägre pension senare i livet.

Du kan också ta ett tillfälligt arbete och kombinera det med din pension. Skattereglerna är då förmånliga.

KALP, Kvar Att Leva På (inkomster minus utgifter) ger en bild av om du har råd att betala tillbaka lånet. När du höjer din månadsinkomst får du ett bättre utgångsläge i KALP-kalkylen. Detta är något som bankerna använder för av för att räkna ut din ekonomiska situation.

 

2. Skaffa en medsökande till lånet

Ett enkelt sätt att öka chansen till ett bolån är att skaffa en medsökande. Det innebär för banken att ytterligare en person utgör en säkerhet. Det är ett stort åtagande att vara medsökande. Personen behöver kunna betala lånet själv om det skulle bli aktuellt.

 

3. Låna via dina barn

En lösning kan vara att barnen tar ett lån med föräldrarnas hus som säkerhet. Lånebeloppet kan sedan lånas ut till föräldrarna mot en revers där beloppet motsvarar räntan för lånet. För att göra rätt här rekommenderas att du tar hjälp från en jurist.

 

4. Se över dina befintliga lån

Om du sedan tidigare har flera smålån med dåliga villkor kan en bra idé vara att samla sina lån med sambla.se. Där kan du få hjälp med att se över lånen och samla dem till ett lån med bättre ränta. Det förbättrar din kreditvärdighet så banken får ett bättre intryck av dig.

 

5.  Vänd dig till en bank eller långivare som har seniorlån

Ett seniorlån är ett bostadslån som är speciellt riktat mot äldre och pensionärer. Som ICAbanken.se skriver så  innebär seniorlån att ett kapital frigörs i form av en kredit, där den egna bostaden utgör säkerhet och sätts som pant. Ränta och amorteringar betalas först den dag du väljer att sälja bostaden eller vid dödsfall.

Det finns ett fåtal banker som erbjuder seniorlån till seriösa villkor. Vid dödsfall innebär det att arvet till anhöriga minskar eftersom banken vill ha tillbaka det utlånade beloppet plus ränta. OBS! Räntan på seniorlånet är flera gånger högre än för ett vanligt bolån. Det  gör att skulden växer snabbt något som ofta blir väldigt dyrt i slutändan.

Lämna en kommentar