10 tips på träning för äldre och pensionärer

När man blir äldre och pensionär är det jätteviktigt att man håller igång fysiskt på ett sätt som passar kroppen. Här är tips på 10 olika träningsformer som passar just äldre och pensionärer.

 

10 Styrketräning för äldre

Även i mycket hög ålder kan man få hjälp att anpassa styrketräning och tyngdlyftning till ett sätt som är mycket bra för den allmänna hälsan. I många studier har styrketräning visat sig minst lika effektiv hos äldre som hos yngre, med en styrkeökning på upp till över 100 procent. Dosering av träningen är med fördel densamma som för yngre. Mycket forskning tyder på att snabba, explosiva rörelser är bra för de äldre pensionärerna i syfte till att motverka förtvining av muskler. Ett exempel på en sån rörelse med snabba explosiva rörelse är att snabbt lyfta sig upp med hjälp av armstöden på en vanlig stol.

 

9 Boule/ Boccia för äldre

Det är många som gillar sport och tävling som tycker att få sporter samtidigt är så avkopplande och roliga som just Boule, eller Boccia som det också kallas. Klubbar och sällskap hittar men lätt genom en idrottsförening för pensionärer.

 

8 Pilates för äldre

Pilates är en stillsam fokuserad form av träning bäst beskriven som en kombination av styrketräning och Yoga. Pilates kan var krävande, så för just den här träningsformen är det bäst att hitta en grupp för just pensionärer och äldre.

 

7 Yoga för äldre

Den världskända formen av träning är lugn och bra för hela välbefinnandet. Det finns många olika former av Yoga som passar äldre. Pensionärer tränar oftast i blandade åldersgrupper, men det även särskilda grupper för just äldre.

 

6 Qigong för äldre

Man hittar olika system av Qigong i regel med ett visst antal olika rörelser. Det finns många olika system som De åtta brokaderna, Wild Goose, Biyun med flera. Fördelen är att man kan lära sig ett antal rörelser snabbt och sedan träna på egen hand.

 

5 Tai Chi (Taijiquan) för äldre

Tai Chi är känd i Kina för att ge god hälsa och långt liv. Den bygger i stort på samma filosofi som Qigong men är i själva verket en ”mjuk” Kung Fu-stil. I en Tai Chi-form tränas balans och koordination genom långsamma rörelser sammansatta i en sekvens, som en enda lång rörelse. Var inte rädd för att leta upp en lärare som lär ut mer traditionellt med en komplett stil, då får du även träna parövningar och lära dig vapenformer.

 

4 Pardans för äldre

Dans som folkdans och pardans är ett fantastiskt sätt att hålla igång kroppen på ett sätt som utmanar den men ändå inte anstränger den för mycket. Samtidigt är ju dans en social sysselsättning som i regel inbegriper föreningar och föreningsträffar.

 

3 Cykling för äldre

Cykling är något man kan hålla på med så länge som man kan cykla. Cykling håller igång benstyrkan och balansen samtidigt.

 

2 Simning för äldre

Simning har den stora fördelen att man tränar alla leder och hela kroppens muskler samtidigt som man själv styr över graden av ansträngning. Det är bra att göra simning till en reguljär vana i alla fall när man har nått övre medelåldern och helst träna varje vecka och fortsätta med detta. Denna vana kommer att hålla kroppen stark så länge som man kan fortsätta simma.

 

1 Promenader för alla

Var inte lat, promenera när helst du kan. Helst mycket. Långa, snabba promenader tränar kroppen mer och bättre än vad de flesta vet. Gå? Det gör väl alla? Nej, de flesta tar bilen, bussen eller så sitter de hemma istället. Promenera istället. Det är är inte bara bra för kroppen men dessutom bra för hjärnan, eftersom du syresätter den. Sen kan du ju också använda din promenadtid till att tänka på kreativa saker som du kan göra.

Lämna en kommentar