Jobb för pensionärer

När man har blivit pensionär finns det många möjligheter att jobba. En stor fördel är att löneskatten blir lägre så att du inte behöver jobba väldigt mycket för att ändå tjäna en hyfsad extrainkomst. Dessutom gäller jobbskatte avdraget, så om du jobbat en del under året kan du faktiskt även få tillbaka en hel del på skatten. Som pensionär kan välja hur mycket du orkar jobba och det finns mycket att välja mellan. 

 

10 potentiella jobb för pensionärer

Här hittar du bra tips på vad man kan göra som pensionär. Vi har plockat fram våra tio bästa förslag och bland dom hittar du både populära och efterfrågade sysselsättningar.

 

10. Jobba som mötesbokare som pensionär

Många bolag, framförallt medieföretag, söker alltid mötesbokare. Det går ofta att jobba per timme. Mötesbokare brukar innebära en lägre grundlön med provision per inbokat möte. Provisionsmodellen fungerar ofta bra för pensionärer eftersom de alltid har sin pension och därför inte blir utan inkomst.

 

9. Var Chaufför som pensionär

Chaufförer söks av olika företag, allt från bygg och industri till företag som hyr ut såna tjänster. Om du ha körkort är chaufför en möjlig chans till jobb. Det kan gälla längre och kortare sträckor över dygnets alla timmar. Så om du gillar tanken på att köra bil som extrainkomst, se till att du hittar ett uppdrag som passar just din situation.

 

8. Hjälp till med läxhjälp och var privatlärare som pensionär

För dig som vill dela med dig av dina kunskaper finns möjligheter att vara behjälplig med läxor eller jobba som privatlärare. Om du är duktig i språk, matematik eller har historiekunskaper finns många företag och föräldrar som letar efter dig. Det finns företag som förmedlar just läxhjälp. Det finns främst företag som vänder sig till ungdomar som vill ha en lite extrainkomst, men intresset för äldre som vill hjälpa till som lärare har ökar under de senaste åren.

 

7. Var kontaktperson eller ledsagare som pensionär

Inom vården kan man hitta en hel del man kan hjälpa till med. Det finns mycket som inte kräver någon särskild ansträngning men ändå behövs och betyder mycket. Ibland söker man timvikarier på gruppboenden och det finns ofta möjlighet att vara kontaktperson och ledsagare. Äldre människor som behöver sådan hjälp föredrar ofta en person som är ungefär lika gammal..

 

6. Var kursledare och arrangera kurser som pensionär

Kunskap brukar man ha i överflöd när man levt länge. Varför inte se till att det man kan kommer till nytta? Man kan anordna studiecirklar och kurser genom studieförbunden. Annars kan man ju sätta upp lite lappar i grannområdet och sätta ihop något själv. Det finns ju alltid något man själv är bra på eller tycke är intressant, som språk, hantverk och konst. Man kan ju även starta en cirkel om man själv vill ta chansen och vidareutbilda sig en smula.

 

5. Jobba som timvikarie på skola eller skolvakt som pensionär

I för- och grundskola behövs ofta timvikarier. Behovet är inte bara i lärarrollen. Det kan även handla om fritids och att vara skolvakt på rasterna. Äldre i skolor är ofta omtyckta och uppskattade av barn. Det lugn och den erfarenhet som en pensionär har kommer väl till pass både under lektionerna och på den vitala skolgården.

 

4. Syssla med trädgårdsskötsel som pensionär

Företag som erbjuder trädgårdsskötsel utannonserar då och då tjänster för trädgårdsskötsel. Det här är ju en säsongsbetonad sysselsättning, men om du känner att du har gröna fingrar och gillar att jobba utomhus kan det här vara någit för dig. Klippa gräsmattor, städa i parker eller snygga till buskarna, sånt gör man ju gärna på egen hand. Men man kan få betalt för det.

 

3. Arbeta med hantverk och målning som pensionär

Är du händig och tycker om att snickra eller måla? Hantverkare som tapetserare och målare söks ofta av ett flertal olika företag som erbjuder tjänster. Om du är händig och gillar att jobba med händerna finns det många möjligheter till småjobb och extraknäck, både färre och flera timmar.

 

2. Bli revisionsassistent som pensionär

För den som är van vid siffror och helst har ekonomisk bakgrund finns en del jobb som revisionsassistenter och ekonomiassistenter. Just för pensionärer bör den här typen av jobb vara enklast att hitta genom något av rekryteringsföretagen som riktar sig just mot pensionärer och äldre.

 

3. Ta dig an styrelseuppdrag som pensionär

Många företag och organisationer söker styrelsemedlemmar varav en del ger en rätt så bra ersättning. För dig som För dig som varit aktiv i föreningar och suttit i olika styrelser kan detta vara ett alternativ. Ett tips är ett medlemskap i Styrelseakademin.

Lämna en kommentar