Kurser för pensionärer – våra bästa tips!

Något av det bästa som pensionär är ju att man har tid att göra saker som man alltid velat göra men inte har hunnit med. Många pensionärer försöker studera och vidareutbilda sig. Man kan hitta många kurser och utbildningar för äldre hos utbildningsförbunden, medborgarskolan och senioruniversitetet som arrangerar föreläsningar, filmvisningar och organiserar resor.

Letar man och söker hittar man en uppsjö av olika aktiviteter. Men det finns så många erbjudanden överallt att det kan vara svårt att orientera sig och ibland så att det känns övermäktigt. Därför har vi strukturerat upp ett antal olika kategorier så att du både får inspiration och en bättre överblick över vad det finns att göra.

 

IT-kurser för pensionärer

IT- och datorer är populärt bland seniorer. Fortfarande är det många av en äldre generation pensionärer har inte hängt med på samma sätt som yngre seniorer. Utvecklingen har och fortsätter att gå så snabbt. Kurser som brukar vara fullsatta kan handla om att lära sig grunder, hur man arbetar med grundläggande saker som att orientera sig i en Windowsdator eller program som exempelvis Office-paketen med Word och Excel. Det finns även kurser i specifika program som Photoshop och om hur man gör hemsidor med WordPress.

 

Språkkurser för pensionärer

Många pensionärer vill antingen förbättra ett språk eller lära sig ett nytt. Det kan vara för eget intresse helt enkelt för att man tycker att det är spännande. Eller så kan det vara för ett visst syfte, som att resa. En möjlighet är att göra en språkkurs på plats, att resa till ett ställe och lära sig språket och även får tillfälle att studera kulturen i landet. Särskilt för personer med invandrarbakgrund finns också samtalsgrupper. Eller varför inte slipa din övertalningsförmåga genom en kurs i retorik?

 

Litteratur och skrivande för pensionärer

Bok- och poesi-cirklar är det inte svårt att hitta. Även kurser i författande är populärt, främst för skönlitteratur och kreativt skrivande. Man hittar många etablerade författare som ger kurer. Ofta är skrivarkurser för blandade åldersgrupper där deltagarna har mycket olika bakgrund och erfarenheter. Men man hittar även seniorgrupper inom detta ämne genom utbildningsförbund och även pensionärsföreningar.

 

Konst och hantverk för pensionärer

Konst och hantverks-grupper finns det en uppsjö av olika möjligheter till. Inom konst kan hitta allt från tecning, allmånt måleri eller för specifika tekniker, keramik och, kalligrafi och kroki. Inom hantverk hittar man sy-kurser, snickeri och metallsmide. Om du gillar folkmusik finns det grupper och kurser lite här och var där deltagarna bygger sina egna nyckelharpor.

 

Dans, sång och musik för pensionärer

Även om man hittar mycket inom dans, sång och musik hos studieförbund och pensionärsorganisationer finns det även många fristående grupper och föreningar för pensionärer. Körer är populära eftersom de även erbjuder gott om socialt umgänge och ibland även kortare och längre resor, även för seniortävlingar. Andra tips är orkestrar, musikband och dansgrupper

 

Yoga, Pilates, Tai Chi och Qigong för pensionärer

Lättare träning för både kropp och själ hittar man inom Yoga, Pilates, Tai Chi och Qigong. Dessa träningsformer har många fördelar eftersom de verkligen tränar hela kroppen och innebär så kallad low impact-träning som är särskilt lämplig just för seniorer. Dessutom kan man träna både i grupp och enskilt vilket gör att du kan träna så ofta och hur länge som du själv tycker är kul och orkar med.

Relaterad läsning: KAN DU SOM ÄR PENSIONÄR FÅ ETT BOLÅN?

Lämna en kommentar